Before and after: Apartment stripped back to reveal true space

The original layout of a two-bed, two-bath apartment didn't function until the interior was stripped back to a concrete shell

 

Following a relatively short-lived history here of breakneck developer-led boom and bust, the words “apartment” and “quality” never really stood a chance of co-existing in any meaningful way.

Thankfully, the tide is turning, and while we may have realised that good quality apartment design in our cities is not only desirable, but essential, it is a lesson that can only inform what we build tomorrow.

There remains a hangover from the boom years, and trying to knock something meaningful out of the poorly-designed apartment floorplans that remain is not for the faint-hearted.

Beautiful materials - timber, marble and mirror form the new hallway, from which all rooms can be accessed, and yet it is still an active area in itself with books, lights and plenty of nooks for your everyday bits and bobs.
Beautiful materials - timber, marble and mirror form the new hallway, from which all rooms can be accessed, and yet it is still an active area in itself with books, lights and plenty of nooks for your everyday objects

The challenge of this transformation evolved from a desire to explore whether an internal layout suited to the specific needs of the client could be accommodated within the existing external envelope. In its original layout, this fourth-floor, two-bed apartment, simply did not function.

The clients had a need for only one bedroom, with the occasional requirement for guests to stay overnight, so the second bedroom functioned as a home office and doubled up as a room for music lessons.

Wasted space

The second bathroom was not used, and was earmarked as wasted space – the cardinal sin of apartment living. The position of the bathrooms in the plan meant the circulation within the apartment was not very efficient, with a lot of unusable space stretched out into the corridors which restrained the rooms that surrounded them. So, big problems to solve.

Before and after: spaces reimagined

After
Before
The reworked room to the hall
After
Before
The livingroom
After
Before
The kitchen transformed
After
Before
Screens open to create sapce

The resulting design by Eamon Peregrine Architect (eamonperegrine.ie) involved a complete remodelling of the apartment. The interior was stripped back to the concrete shell, including the removal of the two concrete bathroom pods. A series of oak veneered boxes of varying depth were used to divide the space and provide storage throughout the apartment.

Storage for books and a place for photos in the hallway and music room, a shelf by the front door, a walk-in wardrobe in the bedroom and a home office in the dining room were all built in.

Additional storage was provided in the bathroom for the washing machine and water cylinder and an existing separate locker in the basement of the building allowed for longer-term storage items.

Storage is a key consideration in all homes, but it is especially important in apartments, where every square inch needs to count.

Largely forgotten

The redesign is radical in its thinking, and its execution. The notion of “walls” is largely forgotten, and instead, these series of wooden boxes mark out what is defined as a room, and each one contains specific storage needs to the area it helps delineate.

The result is that instead of having one small storage room that would inevitably fill with junk, you carefully spread it out everywhere. This means everything has its place, which means you are far less likely to throw something into a dark room.

This concept effectively allowed the removal of the second bathroom and an existing store room, which in turn made it possible to create a large open plan living space.

This space, containing the kitchen, living, dining and music room, was subdivided by opaque sliding glass screens. The circulation route through this space means each room can be used independently. The glass screens also allow light, borrowed from the dining and living room, into the windowless music room and kitchen. Ingenious.

An open mind is possibly the best design tool in the architect’s toolbox, and if the client can go along for the ride then it can lead a project somewhere unexpected. Breaking convention and turning logic on its head is sometimes the only way to get out of a tight space, and by prioritising function, storage, light and usable space, this apartment looks like it belongs in the future, and is no longer rooted in its own past.

  • Declan O’Donnell is an architect and founding partner of ODKM Architects, and occasional television presenter
The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
GO BACK
Error Image
The account details entered are not currently associated with an Irish Times subscription. Please subscribe to sign in to comment.
Comment Sign In

Forgot password?
The Irish Times Logo
Thank you
You should receive instructions for resetting your password. When you have reset your password, you can Sign In.
The Irish Times Logo
Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.
Screen Name Selection

Hello

Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
Forgot Password
Please enter your email address so we can send you a link to reset your password.

Sign In

Your Comments
We reserve the right to remove any content at any time from this Community, including without limitation if it violates the Community Standards. We ask that you report content that you in good faith believe violates the above rules by clicking the Flag link next to the offending comment or by filling out this form. New comments are only accepted for 3 days from the date of publication.