The Book Quiz: ‘Biographies are but the clothes and buttons of the man’

Seamus Heaney’s biographer, Goldsmith Prize winner, and who wrote ‘The Birds’

Seamus Heaney

Seamus Heaney

 

1. Who was announced this week as the official biographer of Seamus Heaney?

a) Peter Fallon

b) Roy Foster

c) Eavan Boland

d) Fintan O’Toole

2. What was the name of Seamus Heaney’s last collection of poetry, in 2010?

a) The Spirit Level

b) Human Chain

c) Electric Light

d)District and Circle

3. Who has won the 2017 Goldsmiths Prize?

a) Sara Baume

b) Jon McGregor

c) Nicola Barker

d) Will Self

4. Dorothy Macardle’s 1941 novel Uneasy Freehold was made into a film in 1944 called?

a) The Uneasy

b) The Unforeseen

c) The Unsub

d) The Uninvited

5. Before becoming a novelist, at what was Conversations with Friends author Sally Rooney a European champion?

a) Swimming

b) Debating

c) Fencing

d) Spelling

6. Which Irish playwright advised the International Commission on the Use of English in the Liturgy on translating the Latin Mass?

a) Brian Friel

b) Tom Murphy

c) Bernard Farrell

d) Samuel Beckett

7. Alfred Hitchcock’s film The Birds is based on an original short story by whom?

a) AS Byatt

b) Katherine Mansfield

c) Daphne du Maurier

d) DH Lawrence

8. Which Irish play has a scene set in an alehouse called The Three Pigeons?

a) Synge’s The Playboy of the Western World

b) Goldsmith’s She Stoops to Conquer

c) Sheridan’s The Rivals

d)O’Casey’s The Silver Tassie

9. In Yeats’s poem The Wild Swans at Coole how many swans does the poet recall seeing “upon the brimming water among the stones’’?

a) 29

b) 39

c) 49

d) 59

10. What is the name of the boy who befriends the kestrel in Barry Hines’s 1968 novel A Kestrel for a Knave?

a) Terry

b) Mikey

c) Billy

d) Bertie

Answers: 1 – d; 2 – b; 3 – c; 4 – d; 5 – b; 6 – b; 7 – c; 8 – b; 9 – d; 10 – c

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
GO BACK
Error Image
The account details entered are not currently associated with an Irish Times subscription. Please subscribe to sign in to comment.
Comment Sign In

Forgot password?
The Irish Times Logo
Thank you
You should receive instructions for resetting your password. When you have reset your password, you can Sign In.
The Irish Times Logo
Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.
Screen Name Selection

Hello

Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
Forgot Password
Please enter your email address so we can send you a link to reset your password.

Sign In

Your Comments
We reserve the right to remove any content at any time from this Community, including without limitation if it violates the Community Standards. We ask that you report content that you in good faith believe violates the above rules by clicking the Flag link next to the offending comment or by filling out this form. New comments are only accepted for 3 days from the date of publication.