The Books Quiz: Giants, priests and poets

Test your literary knowledge

British author Kazuo Ishiguro   was awarded the Nobel Prize for Literature earlier this month, but what is the title of his latest novel? Photograph:   Ben Stansall/AFP/Getty Images

British author Kazuo Ishiguro was awarded the Nobel Prize for Literature earlier this month, but what is the title of his latest novel? Photograph: Ben Stansall/AFP/Getty Images

 

1. What is the name of the Nobel Prize winning author Kazuo Ishiguro’s latest novel?

a) The Sleeping Giant
b) The Land of Giants
c) The Big Friendly Giant
d) The Buried Giant

2. “It was a queer, sultry summer, the summer they electrocuted the Rosenbergs, and I didn’t know what I was doing in New York” is the opening line of which novel?

a) The Catcher in the Rye by JD Salinger
b) The Bell Jar by Sylvia Plath
c) The Goldfinch by Donna Tartt
d) The Amazing Adventures of Kavalier & Clay by Michael Chabon

3. Eilís Dillon is the mother of which well-known poet?

a) Eiléan Ní Chuilleanáin
b) Eavan Boland
c) Nuala Ní Dhomhnaill
d) Medbh McGuckian

4. Diary of a Country Priest is set in which country?

a) England
b) France
c) Belgium
d) Spain

5. Who wrote The Vicar of Wakefield?

a) Oliver Goldsmith
b) Richard Brinsley Sheridan
c) Chaucer
d) Tobias Smollett

6. Who created the amateur detective character Fr Brown?

a) JRR Tolkien
b) GK Chesterton
c) CS Lewis
d) CS Forester

7. Which Brian Moore novel features east European cardinal Stephen Bem?

a) Catholics
b) Black Robe
c) The Colour of Blood
d) Cold Heaven

8. Which Graham Greene novel features a whiskey priest being hunted down by the authorities? It was made into a film by John Ford calledThe Fugitive

a) Monsignor Quixote
b) The Power and the Glory
c) The Heart of the Matter
d) The Ministry of Fear

9. What is the name of the alcoholic priest in James Plunkett’s Strumpet City, played by Cyril Cusack in the RTÉ adaptation?

a) Fr Gilbey
b) Fr O’Connor
c) Fr Giffley
d) Fr Porter

10. Bless Me Father, the ITV sitcom starring Arthur Lowe as Irish priest Fr Duddleswell, was based on the novels by former curate Peter de Rosa under which pen name?

a) Neil Boyd
b) Michael Bond
c) Patrick McAlinney
d) Daniel Abineri

Answers

1 (d), 2 (b), 3 (a), 4 (b), 5 (a), 6 (b), 7 (c), 8 (b), 9 (c), 10(a)

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
GO BACK
Error Image
The account details entered are not currently associated with an Irish Times subscription. Please subscribe to sign in to comment.
Comment Sign In

Forgot password?
The Irish Times Logo
Thank you
You should receive instructions for resetting your password. When you have reset your password, you can Sign In.
The Irish Times Logo
Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.
Screen Name Selection

Hello

Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
Forgot Password
Please enter your email address so we can send you a link to reset your password.

Sign In

Your Comments
We reserve the right to remove any content at any time from this Community, including without limitation if it violates the Community Standards. We ask that you report content that you in good faith believe violates the above rules by clicking the Flag link next to the offending comment or by filling out this form. New comments are only accepted for 3 days from the date of publication.