Big Irish Times Christmas Quiz 2016: The solutions

All the solutions to The Big Irish Times Christmas Quiz 2016, plus the winner of the trip to Barcelona with Torres wines

 
The winner of a wine holiday for two to Barcelona, in partnership with Spanish wine brand Torres, including flights, accommodation and a VIP tour of the Torres winery, plus two bottles of Torres Celeste from Ribera Del Duero, is Teresa Murray, from Cabra, Dublin 7.
 
Find the solutions under each of the questions below.
 
 

IRELAND

1. In January, DUP social development minister Maurice Morrow claimed St Patrick was what?
(a) Gay
(b) Protestant
(c) A terrorist
(d) A mediocre shepherd
ANS: B

2. In February, a TG4 pre-election debate was cancelled because of the weakness of which party leaders’ Irish?
(a) Micheál Martin and Joan Burton
(b) Micheál Martin and Gerry Adams
(c) Joan Burton and Gerry Adams
(d) Enda Kenny and Joan Burton
ANS: C

3. In March, Enda Kenny was reported to have given what historic artefact as a gift to Barack Obama? (It was later clarified to have been a replica.)
(a) Constance Markievicz’s pistol
(b) Michael Collins’ cufflinks
(c) Wolfe Tone’s powdered wig
(d) Grace O’Malley’s sword
ANS: B

4. Ryanair chief executive Michael O’Leary advertised for a new assistant in November. What types of applicants did he rule out?
(a) Lefties, liberals and lighthouse keepers
(b) Culchies, capitalists and carnivores
(c) Manchester United fans, Dubs and cyclists
(d) The literate, numerate or sentient
ANS: C

5. In October, there was controversy over plans for Mary Robinson’s presidential library, to be located in which Co Mayo town?
(a) Castlebar
(b) Ballina
(c) Westport
(d) Claremorris
ANS: B

6. In May, the Irish Aviation Authority implemented a no-fly zone over Malin Head, Co Donegal, to facilitate what?
(a) Shooting of a new Star Wars movie
(b) Donald Trump visiting the site of his latest hotel venture
(c) A fishing trip by Chinese president Xi Jinping
(d) An attempted CIA drone strike on Daniel O’Donnell
ANS: A

7. Who was the only party leader to lose their Dáil seat in February’s general election?
(a) Joan Burton
(b) Micheál Martin
(c) Lucinda Creighton
(d) Gerry Adams
ANS: C

8. In April, Bob Geldof said if Brexit passed he would consider which drastic course of action?
(a) Leaving his wife
(b) Ceasing to use profanity
(c) Moving back to Ireland
(d) Standing for political office
ANS: C

9. In May, which new member of Enda Kenny’s cabinet admitted to not having paid water charges? (The Minister later paid.)
(a) Denis Naughton
(b) Katherine Zappone
(c) Shane Ross
(d) Finian McGrath
ANS: D

10. At the Oireachtas Committee on Justice in October, who did Mick Wallace wrongly accuse Garda Commissioner Nóirín O’Sullivan of promoting?
(a) Her bridesmaid
(b) Her brother
(c) Her mother
(d) Her horse
ANS: A

AROUND THE WORLD

11. Which smartphone app did Turkish president Recep Erdogan use to address the people after an attempted coup in July?
(a) Candy Crush
(b) Snapchat
(c) Pokemon Go
(d) Facetime
ANS: D

12. In May, Narendra Modi, leader of the extreme Hindu nationalist Bharatiya Janata Party, was elected prime minister of which country?
(a) India
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Pakistan
ANS: A

13. In April, confidential documents were leaked from Mossack Fonseca, a law firm based in which country?
(a) Costa Rica
(b) Nicaragua
(c) Panama
(d) Belize
ANS: C

14. In July, Michelle Obama’s Democratic National Convention speech contained one of the year’s most quoted rallying cries. What was it?
(a) “When they go slow, we go fast”
(b) “When they go low, we go high”
(c) “When they rent, we buy”
(d) “When they walk, we call a taxi”
ANS: B

15. In April, Hollywood actors Johnny Depp and Amber Heard made a videotaped apology to which country after contravening its biosecurity laws?
(a) Mexico
(b) Australia
(c) Guatemala
(d) South Africa
ANS: B

16. In September, former Miss Universe Alicia Machado emerged as an outspoken critic of Donald Trump. Which country did she represent in 1996?
(a) Colombia
(b) Spain
(c) Venezuela
(d) Mexico
ANS: C

17. In March, which country voted not to remove the Union Jack from its national flag?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Tuvalu
(d) Fiji
ANS: B

18. In November, economist Paul Krugman predicted “an all-out kleptocracy, along the lines of what happened in Russia or Ukraine” in which first-world country?
(a) United Kingdom
(b) France
(c) Germany
(d) United States
ANS: D

19. In a televised address to his people in August, Japanese Emperor Akihito signalled his intention to do what?
(a) Contest the Boston marathon
(b) Transition to Empress
(c) Abdicate
(d) Seize control of the Japanese military
ANS: C

20. In November, Iraqi security forces and Kurdish Peshmerga fighters entered which Iraqi city for the first time in two years?
(a) Baghdad
(b) Basra
(c) Mosul
(d) Erbil
ANS: C

SPORT

21. According to one popular chant at Euro 2016 in June, which Northern Irish squad member was “on fire”?
(a) Gareth McAuley
(b) Will Grigg
(c) Niall McGinn
(d) Kyle Lafferty
ANS: B

22. In November, how many tries did Ireland put past the All-Blacks during their victory in Chicago?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
ANS: C

23. In August, Ireland’s Annalise Murphy won an Olympic silver medal in which sailing event?
(a) RS:X
(b) Laser Radial
(c) 470
(d) 49erFX
ANS: B

24. In March, which tennis player received a two-year ban – later reduced – after failing a drug test at the Australian Open?
(a) Maria Sharapova
(b) Rafael Nadal
(c) Roger Federer
(d) Petra Kvitova
ANS: A

25. In November, what victory ended a long drought in world sport?
(a) Melbourne won the AFL’s Grand Final
(b) Mayo won the Sam Maguire
(c) Toronto Maple Leafs won ice hockey’s Stanley Cup
(d) Chicago Cubs won the World Series
ANS: D

26. In 2016, who lost a high-profile coaching job despite having a 100 per cent win record?
(a) Pete Taylor (as Katie Taylor’s boxing coach)
(b) Sam Allardyce (as England football manager)
(c) Ivan Lendl (as Andy Murray’s tennis coach)
(d) Davy Fitzgerald (as Clare hurling manager)
ANS: B

27. In September, which GAA dual star was temporarily recruited to help Wexford Youths soccer team fight an SSE Airtricity Premier League relegation battle?
(a) Eoin Cadogan
(b) Keith Higgins
(c) Andrew Shore
(d) Lee Chin
ANS: D

28. In September, why did the Dublin ladies football team feel aggrieved after their one point All-Ireland final defeat to Cork?
(a) Dublin’s Clara Rowe had a legitimate point disallowed
(b) Cork’s Bríd Stack was booked twice but not sent off
(c) Dublin’s Sineád Ahearne had a penalty claim turned down
(d) The defeated side were denied a photo-op with Marty Morrissey
ANS: D

29. In which sport did former Olympic Council of Ireland president Pat Hickey – arrested in Rio in August – once represent Ireland as an athlete?
(a) Show jumping
(b) Judo
(c) Bobsleigh
(d) Rugby
ANS: B

30. In May, Peter and Kasper Schmeichel became the second father-son duo to have claimed Premier League titles as players. Who were first?
(a) Paul and Tom Ince
(b) Ian Wright and Sean Wright-Phillips
(c) Steve and Alex Bruce
(d) Arnor and Eidur Gudjohnsen
ANS: B

WAR BY OTHER MEANS

31. “There was a young fellow from Ankara . . .” Which British politician published an obscene limerick about Turkish president Recep Erdogan in May?
(a) Theresa May
(b) Jeremy Corbyn
(c) Boris Johnson
(d) Amber Rudd
ANS: C

32. In July, whose assassination did Donald Trump accuse Republican rival Ted Cruz’s father of being involved in?
(a) Martin Luther King Jr
(b) Archduke Franz Ferdinand
(c) John F Kennedy
(d) John Lennon
ANS: C

33. In September, Hillary Clinton referred to some of Donald Trump’s supporters as “a basket of . . . ”
(a) Adorables
(b) Deplorables
(c) Mixed nuts
(d) Bread rolls
ANS: B

34. “When I came here 17 years ago . . . you all laughed at me. Well, you’re not laughing now, are you?” Who answered their critics thus in June?
(a) Queen Elizabeth II on the occasion of her 90th birthday
(b) Enda Kenny on his re-election as Taoiseach
(c) Nigel Farage to the European Parliament after Brexit
(d) The O’Donovan brothers at their Olympic homecoming
ANS: C

35. “Next bastard that comes to my door will know all about it.” Which outgoing TD blasted constituents on Facebook after failing to be re-elected in February?
(a) Alan Shatter
(b) Michelle Mulherin
(c) Lucinda Creighton
(d) Frank McBrearty Jr
ANS: D

36. In September, which world leader publicly called President Obama a “son of a whore”?
(a) Justin Trudeau (Canada)
(b) Jacob Zuma (South Africa)
(c) Shinzo Abe (Japan)
(d) Rodrigo Duterte (Philippines)
ANS: D

37. When Michael Gove said in June he would run against his former ally Boris Johnson for the Conservative leadership, which Shakespeare line did Johnson’s father Stanley quote?
(a) Et tu, Brute?
(b) Nothing will come of nothing
(c) To thine own self be true
(d) How sharper than a serpent’s tooth it is to have a thankless child
ANS: A

38. In February’s general election, what was Fine Gael’s widely-panned slogan?
(a) Keep the recovery going
(b) A lot done, more to do
(c) YOLO
(d) Work will set you free
ANS: A

39. “The press always asks me, don’t I wish I was debating him? No, I wish during high school I could take him behind the gym.” Which senior American politician was talking about another?
(a) Donald Trump on Bill Clinton
(b) Mitt Romney on Donald Trump
(c) Donald Trump on George HW Bush
(d) Joe Biden on Donald Trump
ANS: D

40. In May, Texas senator Ted Cruz described Donald Trump as a “pathological liar”, “utterly amoral” and “a narcissist”. Who did Cruz endorse for president?
(a) Hillary Clinton
(b) Donald Trump
(c) Gary Johnson
(d) Jill Stein
ANS: B

ONE-STAR REVIEWS

Identify the popular Irish tourist attraction based on the rare negative review it received on TripAdvisor in 2016.

41. “Nothing to really see. Just two pages of an old Bible. Not worth it.”
(a) Cliffs of Moher
(b) Temple Bar
(c) Book of Kells
(d) Brú na Bóinne/Newgrange
ANS: C

42. “We heard horrible stories about the prisoners’ lives and how everyone was executed in inhuman ways. The visit was depressing and sad. I couldn’t wait for it to finish.”
(a) Dublin Zoo
(b) Kilmainham Gaol
(c) Brú na Bóinne/Newgrange
(d) Blarney Stone, Blarney Castle
ANS: B

43. “If you like crowds, drunks falling down, really loud, inauthentic Ireland, this is the place for you.”
(a) Guinness Storehouse
(b) Temple Bar
(c) Giant’s Causeway
(d) Blarney Stone, Blarney Castle
ANS: B

44. “It was super windy and uncomfortable and you couldn’t really get a full view because you can’t really see what you’re standing on.”
(a) Ring of Kerry
(b) The Cliffs of Moher
(c) Blarney Stone, Blarney Castle
(d) Giant’s Causeway
ANS: B

45. “On our journey back to the exit, we did not see any animals for 10 minutes.”
(a) Temple Bar
(b) Book of Kells
(c) Dublin Zoo
(d) Ring of Kerry
ANS: C

46. “My sister-in-law wasn’t even sure if she’d kissed the stone or not, because she was rushed out of there so fast.”
(a) Giant’s Causeway
(b) The Cliffs of Moher
(c) Temple Bar
(d) Blarney Stone, Blarney Castle
ANS: D

47. “I am well-travelled and interested in geology, but this place doesn’t even rate a detour on a nice day. It’s just a money maker for the National Trust.”
(a) The Cliffs of Moher
(b) Ring of Kerry
(c) Brú na Bóinne/Newgrange
(d) Giant’s Causeway
ANS: D

48. “The only good thing about this tour was the free pint at the end.”
(a) Guinness Storehouse
(b) Temple Bar
(c) Dublin Zoo
(d) Kilmainham Gaol
ANS: A

49. “After all the hype, we found the drive to be totally overrated. There are many drives that are much more scenic than this and you don’t have to deal with all of the tour buses.”
(a) The Cliffs of Moher
(b) Brú na Bóinne/Newgrange
(c) Ring of Kerry
(d) Giant’s Causeway
ANS: C

50. “It may predate Stonehenge or the pyramids of Giza, but it lacks distinction . . . Tayto Park is much better value for money.”
(a) The Cliffs of Moher
(b) Blarney Stone, Blarney Castle
(c) Giant’s Causeway
(d) Brú na Bóinne/Newgrange
ANS: D

THE YEAR IN QUOTES

51. “All of the pepper spray has sold out, so how can we feel safe?” There were 500 reported assaults on women over new year in which German city?
(a) Berlin
(b) Munich
(c) Cologne
(d) Leipzig
ANS: C

52. “The irony is, if he had been merely half as bad, he would have seemed worse. He would have been more recognisably dangerous.” Whose success was author Sam Harris lamenting in November?
(a) Jeremy Clarkson
(b) Donald Trump
(c) Marty Morrissey
(d) Justin Bieber
ANS: B

53. “She possibly has nieces, nephews, lots of people. But I have children, who are going to have children, who will directly be a part of what happens next.” Which of Theresa May’s rivals for the Conservative party leadership made these remarks in July?
(a) Boris Johnson
(b) Michael Gove
(c) Andrea Leadsom
(d) Liam Fox
ANS: C

54. “Some of the government’s decisions were fairly repugnant to me as a doctor.” Which Fine Gael/former Fine Gael member expressed reservations in February about the outgoing government’s record?
(a) Leo Varadkar
(b) Lucinda Creighton
(c) James Reilly
(d) Liam Twomey
ANS: C

55. “I’m not convinced that people are ready to pass a referendum on the Eighth Amendment.” Which member of the incoming government, a long-time supporter of abortion rights, said this in July?
(a) Katherine Zappone
(b) Denis Naughten
(c) Shane Ross
(d) Mary Mitchell O’Connor
ANS: A

56. “Our neighbours have burned the house down, and once the edifice collapses, we have to see how we can fix our walls.” What was Prof Eunan O’Halpin of Trinity College talking about to the New York Times?
(a) America’s election of Donald Trump
(b) Brexit
(c) Luas cross-city extension work on College Green
(d) Arlene Foster becoming First Minister of Northern Ireland
ANS: B

57. “Most of those killed, to be frank, have done something. You won’t be killed if you don’t do anything wrong.” Which serving president made this statement about the assassination of journalists in May?
(a) Kim Jong Un (North Korea)
(b) Vladimir Putin (Russia)
(c) Rodrigo Duterte (Philippines)
(d) Bashar al-Assad (Syria)
ANS: C

58. Complete the now-famous line spoken by manager Claudio Ranieri after his Leicester City side secured a place in European football’s prestigious tournament back in April. “Hey man, we are in Champions League . . . ”
(a) Hickory dickory dock
(b) Dilly ding dilly dong
(c) Hey diddle diddle
(d) Ting tang walla walla bing bang
ANS: B

59. “This was not something that was done casually. This was not something that was done by chance. This was not a target that was selected arbitrarily.” In November, what did Admiral Michael Rogers of the US National Security Agency accuse Russia of helping to secure?
(a) Victory for Russian boxers at the Olympics
(b) Victory for the Russian entry at Eurovision
(c) Donald Trump’s victory over Hillary Clinton
(d) The attempted assassination of Montenegrin prime minister Milo Djukanovic
ANS: C

60. “Tweet the fire marshall, don’t tweet me!” In February, rapper Tyga defended himself after a video surfaced showing which music legend being denied entry to his Grammy after-show party?
(a) Paul McCartney
(b) Barbara Streisand
(c) Aretha Franklin
(d) Bob Dylan
ANS: A

ARTS & CULTURE

61. “To me it’s like pinning a medal on Mount Everest for being the highest mountain.” In October, whose success was the late Leonard Cohen commenting upon?
(a) Ken Loach’s Palm d’Or for I, Daniel Blake
(b) Paul Beatty’s Man Booker Prize for The Sellout
(c) Bob Dylan’s Nobel Prize for Literature
(d) Sylvester Stallone’s Best Supporting Actor Golden Globe for Creed
ANS: C

62. What is unusual about Mike McCormack’s novel Solar Bones, published by Tramp Press in May?
(a) It’s all one sentence
(b) Each chapter is a palindrome
(c) The book is edible
(d) Only one copy was ever printed
ANS: A

63. “I believe that books, once they are written, have no need of their authors.” What is the pseudonym of the Italian novelist whose identity journalist Claudio Gatti exposed in October?
(a) Elena Ferrante
(b) Margaret Mazzantini
(c) Dacia Maraini
(d) Elsa Morante
ANS: A

64. Beginning in April, which hit song topped the UK singles charts for 15 weeks?
(a) Justin Bieber Love Yourself
(b) Sia Cheap Thrills
(c) Drake One Dance
(d) Zara Larsson Lush Life
ANS: C

65. “Speak for yourself f*******. Family is family. The job is the job.” John Banville’s claim that writers make poor parents prompted this Twitter rebuke from which screenwriter in October?
(a) Aaron Sorkin
(b) David Simon
(c) Diablo Cody
(d) Charlie Kaufman
ANS: B

66. Which critically acclaimed Irish movie set in the 1980s took more than $13m at the international box office?
(a) The Young Offenders
(b) Sing Street
(c) A Date for Mad Mary
(d) The Flag
ANS: B

67. Which contemporary artist announced in November they would donate a monumental sculpture of a fistful of tulips to Paris?
(a) Tracy Emin
(b) Jeff Koons
(c) Damien Hirst
(d) Marina Abramovic
ANS: B

68. As of February, which is the only music act to score a hit UK album every year since 1988?
(a) U2
(b) Madonna
(c) Metallica
(d) Daniel O’Donnell
ANS: D

69. In July, TV3 pundit Neil Lennon startled football fans by quoting which line from Thomas Hardy, while praising Gareth Bale’s Euro 2016 performance?
(a) Beauty lay not in the thing, but what the thing symbolised
(b) That man’s silence is wonderful to listen to
(c) He blends moral courage with physical timidity
(d) He’s like a tropical plant in a hedgerow
ANS: D

70. In January, which two people played an unwitting role in assisting the Mexican government recapture’s of drug kingpin Joaquin ‘El Chapo’ Guzman?
(a) Donald Trump and Mike Pence
(b) Seth Rogan and James Franco
(c) Sean Penn and Rolling Stone magazine
(d) Foster and Allen
ANS: C

A MAN’S WORLD

71. “It’s obviously a drug. It’s attractive. It’s something you thrive on.” Who ruminated on power in an interview with a Sunday newspaper in January?
(a) Vladimir Putin
(b) Donald Trump
(c) Barack Obama
(d) Alan Kelly TD
ANS: D

72. At the Welsh Open in February, snooker player Ronnie O’Sullivan sabotaged his own potential maximum break, by potting pink instead of black. Why?
(a) To protest the war in Syria
(b) To highlight the plight of indigenous peoples in the Amazonian rainforest
(c) Situationist art prank
(d) Because he considered the £10,000 maximum break prize “too cheap”
ANS: D

73. Who was labelled “impolite and arrogant” by Per Wastberg of the Swedish Academy for failing to respond to emails in October?
(a) Zlatan Ibrahimovic
(b) Nigel Farage
(c) Bob Dylan
(d) Benny Andersson
ANS: C

74. With a declared income of €90,000 a year, who was reported in January to be the world’s richest person, with a secret fortune estimated at €187 billion?
(a) Bill Gates
(b) Isis leader Abu Bakr al-Baghdadi
(c) Vladimir Putin
(d) Alan Kelly TD
ANS: C

75. In February, who ranted that he was “by 50 per cent” more influential than Stanley Kubrick, Picasso or the Apostle Paul?
(a) Kanye West
(b) Alec Baldwin
(c) Bono
(d) Donald Trump
ANS: A

76. In November, what reportedly motivated Donald Trump’s son-in-law Jared Kushner to oust New Jersey governor Chris Christie as head of Trump’s presidential transition team?
(a) They fell out over a property deal
(b) Christie once sent Kushner’s father to jail
(c) Kushner was one of the motorists inconvenienced by Christie’s Bridgegate scandal
(d) Christie once mocked Kushner for being thin
ANS: B

77. “I’ve decided to retire young. Thanks for the cheese.” Who shocked fans with this tweet in April, later reversing his decision?
(a) Pope Francis
(b) Conor McGregor
(c) Lionel Messi
(d) Enda Kenny
ANS: B

78. In April, German TV satirist Jan Bohmermann was threatened with jail for daring to insult whom?
(a) God
(b) Beyoncé
(c) Recep Erdogan
(d) Boris Becker
ANS: C

79. According to the Washington Post in July, Melania Trump’s secret service codename is Muse. What is her husband’s?
(a) Hirsute
(b) Mogul
(c) Buffoon
(d) Demagogue
ANS: B

80. “The truth is I’m actually a modest person . . . In fact, many people tell me modesty is perhaps my best quality.” In October, who made this claim?
(a) Donald Trump
(b) Kanye West
(c) Gerry Adams
(d) Alan Kelly TD
ANS: A

WOMEN OF THE YEAR

81. “It is a bit ridiculous alright.” Who made this admission while being honoured onstage at Glamour’s Women of the Year Awards in November?
(a) Hillary Clinton
(b) Sheryl Sandberg
(c) Malala Yousafzai
(d) Bono
ANS: D

82. In April, Beyoncé’s rapturously received Lemonade album left the world scrambling to figure out whose identity?
(a) Becky with the good hair
(b) Ashley with the clean teeth
(c) Samantha with the important job
(d) Sheila with the tracker mortgage
ANS: A

83. “I feel less isolated today because of the multi-polar world defended by Donald Trump, but also by Theresa May and Vladimir Putin.” Who felt the electoral tides shifting in her favour after Trump’s shock victory in November?
(a) Nicola Sturgeon
(b) Marine Le Pen
(c) Angela Merkel
(d) Lucinda Creighton
ANS: B

84. Comedian Caroline Aherne died in July. Her final role was as narrator for which hit TV show?
(a) Walking With Dinosaurs
(b) Who Do You Think You Are?
(c) Gogglebox
(d) Thomas & Friends
ANS: C

85. In November, Irish architects Yvonne Farrell and Shelley McNamara were awarded the Riba International Prize for designing the new University of Engineering in Lima, Peru. The citation described their creation as “a modern day . . . ” what?
(a) Sodom and Gomorrah
(b) Naas dual carriageway
(c) Taj Mahal
(d) Machu Picchu
ANS: D

86. Name the 4ft 8in daughter of drug addicts who won four Olympic gold medals for
gymnastics in August?
(a) Aly Raisman
(b) Rebecca Andrade
(c) Simone Biles
(d) Seda Tutkhalyan
ANS: C

87. “Farewell to soggy bottoms.” Which host of the Great British Bake-Off announced her departure from the show in September?
(a) Mary Apple
(b) Mary Cherry
(c) Mary Berry
(d) Mary Crumble
ANS: C

88. To Kill a Mockingbird author Harper Lee died in February, aged 89. Who was Oscar-nominated for her portrayal of Lee in the 2005 biopic Capote?
(a) Meryl Streep
(b) Cate Blanchett
(c) Kate Winslet
(d) Catherine Keener
ANS: D

89. Which Irish actor is nominated for Best Female Lead at the 2016 Independent Spirit Awards for her role in the drama Loving?
(a) Seana Kerslake
(b) Saoirse Ronan
(c) Ruth Negga
(d) Fiona Shaw
ANS: C

90. In November, who won the popular vote in November’s American presidential election by more than two million ballots?
(a) Hillary Clinton
(b) Donald Trump
(c) Gary Johnson
(d) Jill Stein
ANS: A

INTERNET

91. In May, a 17-year-old silverback gorilla became an internet sensation after being shot dead by zookeepers in Cincinnati. What was his name?
(a) Mufasa
(b) Harambe
(c) Cheetah
(d) Cecil
ANS: B

92. Facebook’s Mark Zuckerberg posted a photo of his workspace to Instagram in June. What did eagle-eyed observers spot?
(a) A DVD copy of The Social Network on his bookcase
(b) His laptop’s camera and mic covered over with tape
(c) He still uses Hotmail
(d) A Google-branded coffee mug on his desk
ANS: B

93. In April, the illegal torrenting site Kickass Torrents switched from the Somalian “.so” domain to “.cr”. What country’s domain is .cr?
(a) Croatia
(b) Costa Rica
(c) Cyprus
(d) Czech Republic
ANS: B

94. On the eve of the US presidential election, Hillary Clinton, Jon Bon Jovi, Bill Clinton and Huma Abedin participated in which online craze?
(a) The dummy test
(b) The statue dare
(c) The mannequin challenge
(d) The replica contest
ANS: C

95. On June 20th, #WALRUS became Twitter’s top trending topic in Ireland and Europe. To what did it refer?
(a) A walrus had escaped from Dublin zoo
(b) A Britain’s Got Talent contestant’s version of I Am The Walrus had gone viral
(c) Wales were playing Russia in Euro 2016
(d) A wall had collapsed on comedian Russell Brand
ANS: C

96. According to emails leaked in August, Bono once sought Hillary Clinton’s help in organising a live video link to what?
(a) The Whitehouse
(b) The UN General Assembl
(c) The 33 trapped Chilean miners
(d) The International Space Station
ANS: D

97. Released in July, which location-based game was blamed for leading smartphone users into the Auschwitz-Birkenau museum, the Hiroshima Peace Memorial Park and an uncleared Bosnian minefield?
(a) Google Goggles
(b) Pokemon Go
(c) Ingress
(d) Parallel Kingdom
ANS: B

98. In August, whose eclectic playlist was the most listened to Spotify?
(a) Pope Francis
(b) Beyoncé
(c) Barack Obama
(d) Angela Merkel
ANS: C

99. In February, who took to Twitter to demand $1 billion from Mark Zuckerberg?
(a) The IRS
(b) Isis
(c) Kanye West
(d) Alan Kelly TD
ANS: C

100. In November, there was some schadenfreude in Dublin when Wi-Fi problems were reported at which international event?
(a) Donald Trump’s election night party in New York
(b) The Web Summit in Lisbon
(c) The Paralympic Games in Rio de Janeiro
(d) The Dia de los Muertos festival in Oaxaca, Mexico
ANS: B