Georgian terrace transformation – before and after

A charred larch extension and reversed living spaces make this a refurb with a difference

 

This project involves the transformation of a Georgian three-storey terraced house from three bedsits into one light-filled, upside-down house. It’s now bright, sharp and clean cut on the inside, but it’s the mysterious, shadowy new black tower in the garden that marks this transformation as something out of the ordinary.

The original Georgian property comprised three floors of accommodation, which had been converted into separate studio bedsits on each floor. Most of the original decorative plasterwork and joinery features of the home had been lost, with the exception of the main hallway and staircase, which were reasonably intact. The roof was in poor condition, and in need of total replacement.

As each floor had been converted into bedsits, poorly constructed bathrooms interrupted the floor plan on every level, and the challenge for Scullion Architects (scullion.ie) was to turn this jumbled-up house into a home for entertaining and enjoying the views of its city-centre location.

Retaining the perimeter walls of the house, stairs, entrance hall and floors, an entirely new roof structure was inserted. The open-plan kitchen and living room were repositioned on the top floor where the occupants could best enjoy the light and views. Bedrooms were placed on the upper ground floor, with a garden-level living area and bedroom below.

After
Before
The living area was transformed with a vaulted ceiling
After
Before
The open-plan kitchen and living room were repositioned on the top floor where the occupants could best enjoy the light
After
Before
A wooden-clad "box" was added to the back of the house

Space-saving sliding doors give access to storage concealed within the thickness of walls, and opaque, glazed, steel-framed sliding doors give access to the new bathrooms from the staircase. The glazing in all stairwell doors allow borrowed light to reach deep into the middle of the house.

Game-changer

The decision to vault the ceiling internally, as well as flipping the floor plan to an upside-down arrangement is the game-changer here. By putting the living spaces on the top floor and the bedrooms below, this allows a generous open-plan space that is augmented by the vaulted ceilings on the upper level that would not be possible otherwise.

By putting the living spaces on the top floor and the bedrooms below, this allows a generous open-plan space that is augmented by the vaulted ceilings on the upper level.
By putting the living spaces on the top floor and the bedrooms below, this allows a generous open-plan space that is augmented by the vaulted ceilings on the upper level.

This is further enhanced by the introduction of a large seamless roof light at the apex, providing abstract views of the sky and allowing natural daylight to flood in all day long.

This is the power of design. It can transform a house type that we are all too familiar with into something extraordinary. It can defy logic, and make open-plan double-height spaces out of thin air.

The tower-like extension that was added to the rear provides new bathrooms, and a terrace leads from entry level to the lower, small rear garden. Shou Sugi Ban charred larch was selected to clad the tower, creating a shadow-like presence, with the dark carbon crust contrasting with the untreated natural copper parapet. Due to their proximity to neighbouring rear gardens, the bathrooms and upper-ground floor terrace have shielded views through charred timber screens which avoid direct overlooking.

The idea of ‘walls’ as habitable storage space is used continually throughout, ranging from shallow bookshelves to deeper walk-in wardrobes.
The idea of ‘walls’ as habitable storage space is used continually throughout, ranging from shallow bookshelves to deeper walk-in wardrobes.

The detail and texture of the timber box here is no doubt inspired by the great Scottish architect Charles Rennie Mackintosh, and in particular it references the extraordinary library in the Glasgow School of Art that was so sadly destroyed in a fire in 2014 (thankfully now being restored).

On the front elevation, new full-size windows were inserted into existing window openings with secondary frames concealed behind the brickwork. Glazing is maximised internally and from the street read as simply framed openings.

  • Declan O’Donnell is an architect and founding partner of ODKM Architects, and occasional television presenter
The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
GO BACK
Error Image
The account details entered are not currently associated with an Irish Times subscription. Please subscribe to sign in to comment.
Comment Sign In

Forgot password?
The Irish Times Logo
Thank you
You should receive instructions for resetting your password. When you have reset your password, you can Sign In.
The Irish Times Logo
Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.
Screen Name Selection

Hello

Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
Forgot Password
Please enter your email address so we can send you a link to reset your password.

Sign In

Your Comments
We reserve the right to remove any content at any time from this Community, including without limitation if it violates the Community Standards. We ask that you report content that you in good faith believe violates the above rules by clicking the Flag link next to the offending comment or by filling out this form. New comments are only accepted for 3 days from the date of publication.