The weekly book quiz

Test your knowledge of Irish and international literature

You know wjhen? Bryan Murray reading Ulysses at Joyce’s Tower in Sandycove during the Bloomsday celebrations. But what date? Photograph: Cyril Byrne

You know wjhen? Bryan Murray reading Ulysses at Joyce’s Tower in Sandycove during the Bloomsday celebrations. But what date? Photograph: Cyril Byrne

 

1. Who is to receive the Bord Gáis Energy International Recognition Award at the Irish Book Awards on November 28th?

a) Philip Pullman
b) Kazuo Ishiguro
c) David Walliams
d) JK Rowling

2. What did an Armagh-born footballing ancestor of author, literary critic and former Faber editor-in-chief Robert McCrum introduce?

a) red card
b) penalty kick
c) goal nets
d) streaking

3. Armistead Maupin is best know for his Tales of the City series. Which city?

a) San Francisco
b) Los Angeles
c) Chicago
d) New York

4. What chocolate collection was named after a comic play by JM Barrie?

a) Milk Tray
b) Celebrations
c) Black Magic
d) Quality Street

5. Which of these poems won RTÉ’s A Poem for Ireland competition?

a) A Disused Shed in Co Wexford by Derek Mahon
b) Quarantine by Eavan Boland
c) When All the Others Were Away at Mass by Seamus Heaney
d) Easter 1916 by WB Yeats

6. What date is Bloomsday?

a) August 15
b) May 31
c) July 12
d) June 16

7. Middle-earth is a fictional universe created by whom?

a) Philip Pullman
b) C S Lewis
c) JRR Tolkien
d) Terry Pratchett

8. Young Skins by Colin Barrett is set in which fictional town?

a) Glengarry
b) Glenbeigh
c) Glenroe
d) Glenpatterson

9. Complete the Mary Lavin book title: Tales from .... Bridge

a) Baggot Street
b) Ha’penny
c) O’Connell
d) Bective

10. Jennifer Johnston’s The Old Jest was made into a film starring Anthony Hopkins. What was it called?

a) The Dawning
b) The Falling
c) The Setting Sun
d) The Rising

Answers: 1 – c, 2 – b, 3 – a, 4 – d, 5 – c, 6 – d, 7 – c, 8 – b, 9 – d, 10 – a

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
GO BACK
Error Image
The account details entered are not currently associated with an Irish Times subscription. Please subscribe to sign in to comment.
Comment Sign In

Forgot password?
The Irish Times Logo
Thank you
You should receive instructions for resetting your password. When you have reset your password, you can Sign In.
The Irish Times Logo
Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.
Screen Name Selection

Hello

Please choose a screen name. This name will appear beside any comments you post. Your screen name should follow the standards set out in our community standards.

The Irish Times Logo
Commenting on The Irish Times has changed. To comment you must now be an Irish Times subscriber.
SUBSCRIBE
Forgot Password
Please enter your email address so we can send you a link to reset your password.

Sign In

Your Comments
We reserve the right to remove any content at any time from this Community, including without limitation if it violates the Community Standards. We ask that you report content that you in good faith believe violates the above rules by clicking the Flag link next to the offending comment or by filling out this form. New comments are only accepted for 3 days from the date of publication.